Wat betekent de Brexit voor Groupage Transport of LTL?


News header image

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Sinds begin 2021 moeten er regels nageleefd worden die gelden tussen de EU en het VK.  Het zakendoen met het VK verloopt anders dan voorheen. Bij import en export van goederen kom je grensformaliteiten tegen zoals douaneaangiftes en -controles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en productaansprakelijkheid. Wat is er nu echt veranderd op vlak van transport?  

Ervaring is key in deze papiermolen

Voor er sprake was van de Brexit kon een klant een prijsaanvraag doen en onmiddellijk een nieuw account opzetten na een credit check. Nu is dat niet meer geval, alsook de transportopdracht kan niet onmiddellijk worden uitgevoerd. Er moeten heel wat douaneformaliteiten worden geregeld, o.a. een POA (Power of Attorney), die telkens moeten worden ondertekend door iemand die het bedrijf wettelijk kan binden en vertegenwoordigen. 

We zijn er ons van bewust dat het opzetten van de douanekant een heel belangrijk topic is, alsook het aan boord brengen van jou als klant en jouw klanten is van vitaal belang. Dit proces is cruciaal bij het afhandelen van LTL-transport. 

Zo weinig mogelijk tussenpersonen

Op dit moment werken we met 3 à 4 verschillende partijen bij het verschepen naar de UK. We proberen het aantal partijen tot een minimum te herleiden want hoe meer partijen erbij betrokken zijn, hoe meer er fout kan gaan. Ten eerste hebben we de klant en zijn exportagent. Daarnaast hebben we de ontvanger die ook zijn inklaringagent heeft. Die partijen moeten met elkaar communiceren en informatie uitwisselen (de haven van vertrek en aankomst, de datum van verzending én onder welk regime de goederen zijn verzonden). 

Het regime waaronder je jouw goederen wilt verzonden is cruciaal voor het inklaren van je goederen. Je kan de goederen verschepen naar een investaris gekoppelde haven of een niet-investaris gekoppelde haven. Beide vereisen een andere manier van inklaren. Wanneer de douaneagent niet op de hoogte is van dit regime zal dat problemen en vertragingen met zich meebrengen. Ze gaan ervan uit dat de goederen ingeklaard zijn maar niet zijn vrijgegeven uit Destin8 (=port community) of een ander havengemeenschappelijk systeem (hangt af van de haven).

Om te kunnen voldoen aan een strakke timing en rekening houdend met ferry schema’s moeten alle douaneformuliteiten in orde zijn voor export. Voor het verschepen naar Calais moet je ook een import inklaring doen. 

Service op maat van jouw bedrijf

Het vereist dus heel wat ervaring en expertise. Bij Middlegate Europe bieden we verschillende oplossingen voor alle soorten transport. Ons chauffeur begeleid transport voor 24 uur of 48 uur leveringen is onze premium service. De goederen worden ingeklaard voordat ze richting de UK vertrekken. Wij garanderen de levering en hiervoor betaal je een premie.

Voor de tweede service verzenden wij onbegeleid naar ons ETSF Warehouse in Hull waar jouw goederen wachten op inklaring. Dit stelt ons in staat om onze klanten zelf de inklaring te laten organiseren als ze dat wensen. Als wij de inklaring niet verzorgen, gebruiken wij ons ETSF Warehouse. Zo voorkomen we dat andere vrachten opgehouden worden voor inklaring. Zo blijven de trailers niet op de kade staan en hoeven we dus ook kadehuur door te rekenen aan de klant. Deze dienst is onze standaard 96 /120 uur dienst naar het Verenigd Koninkrijk met dagelijkse vertrekken.

Onze derde service is onbegeleid verschepen en heeft een 72 uur service waarbij we verschepen onder pre-lodgement. In dat geval zijn wij verantwoordelijk voor de douane-inklaringen. Je krijgt dus de optimale service als je ervoor opteert om je goederen zowel te laten exporteren als invoeren door Middlegate. 

Contact Us